Monday 30 May 2011

KAEDAH MEMBUAT KEK DAN BISKUT

TAJUK: KAEDAH MEMBUAT KEK DAN BISKUT
TINGKATAN: 3 (ELEKTIF ERT)

  1. Terdapat 3 kaedah dalam membuat kek dan biskut iaitu gaul dan ramas, putar dan enjut.
  2. Kaedah membuat kek dan biskut adalah sama, yang membezakannya adalah kandungan adunannya. Adunan biskut lebih pejal berbanding kek yang lebih cair. Perbezaan ini disebut sebagai konsistensi.
  3. Kaedah yang kita akan pelajari pada ent3 kali ini adalah kaedah gaul dan ramas,
Kaedah Gaul dan ramas

  1. Pengertian: Gaul ramas tepung bersama lemak menggunakan hujung jari hingga menjadi seperti serbuk roti.
  2. Contoh biskut kaedah gaul dan ramas ialah biskut kacang, biskut semperit, tart nanas dan biskut makmur
  3. contoh kek keadah gaul ramas ialah ban batu karang, ban jem dan kek bantal
  4. Pastri ialah adunan lemak tepung dan cecair yang digaul ramas hingga menjadi bentuk doh.
  5. Contoh pastri ialah karipap, sardin gulung dan tart kelapa.
  6. Pastri yang dibuat daripada kaeadah gaul ramas dikenali sebagai pastri rapuh.
biskut kacang
biskut semperit


                              
biskut makmur


  
tart nanas  
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 


                                                                           







No comments:

Post a Comment

KLIKKH WRITING

Guru yang terbaik adalah guru yg mampu berkongsi ilmu dengan semua orang.