TAJUK: KAEDAH MEMBUAT KEK DAN BISKUT
TINGKATAN: 3 (ELEKTIF ERT)
- Terdapat 3 kaedah dalam membuat kek dan biskut iaitu gaul dan ramas, putar dan enjut.
- Kaedah membuat kek dan biskut adalah sama, yang membezakannya adalah kandungan adunannya. Adunan biskut lebih pejal berbanding kek yang lebih cair. Perbezaan ini disebut sebagai konsistensi.
- Kaedah yang kita akan pelajari pada ent3 kali ini adalah kaedah gaul dan ramas,
Kaedah Gaul dan ramas
- Pengertian: Gaul ramas tepung bersama lemak menggunakan hujung jari hingga menjadi seperti serbuk roti.
- Contoh biskut kaedah gaul dan ramas ialah biskut kacang, biskut semperit, tart nanas dan biskut makmur
- contoh kek keadah gaul ramas ialah ban batu karang, ban jem dan kek bantal
- Pastri ialah adunan lemak tepung dan cecair yang digaul ramas hingga menjadi bentuk doh.
- Contoh pastri ialah karipap, sardin gulung dan tart kelapa.
- Pastri yang dibuat daripada kaeadah gaul ramas dikenali sebagai pastri rapuh.
|
biskut kacang |
|
biskut semperit |
| | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
biskut makmur |
| |
tart nanas | | |
No comments:
Post a Comment