Friday, 26 September 2014

KAEDAH MEMBUAT KEK DAN BISKUT TINGKATAN 3

Perkara penting yang pelajar perlu tahu adalah:


  1. pengertian setiap kaedah
  2. contoh biskut dan kek bagi setiap kaedah
  3. cara membuat setiap kek dan biskut mengikut kaedahnya.
1. Pengertian Kaedah.
a. Gaul dan ramas : lemak dan tepung digaul ramas menggunakan hujung jari sehingga menjadi serbuk roti.

b. putar: lemak dan gula diputar sehingga kembang dan berwarna putih

c. enjut: gula dan telur dienjut sehingga menjadi kembang dan gebu. 

2. contoh biskut dan kek bagi setiap kaedah.
bahulu gulung -kaedah enjut

biskut badam ranggup- kaedah putar

biskut kacang- kaedah gaul ramas

biskut sepihan coklat-kaedah putar

samperit-kaedah gaul ramas

kek bantal-kaedah gaul ramas

kek coklat-kaedah putar

bahulu-kaedah enjut



No comments:

Post a Comment

KLIKKH WRITING

Guru yang terbaik adalah guru yg mampu berkongsi ilmu dengan semua orang.